perjantai 4. tammikuuta 2013

Yöpurjehdus Nazareen

1 - 4.2013


Lasten lähdön jälkeen alkoi valmistautuminen tulevaa purjehdusta varten. Pyykit pesuun ja tavarat piti asettaa sellaisiin paikkoihin, etteivät ne lennä matkan aikana hujan hajan pitkin venettä.
Pääsimme aikaistamaan tulevaa purjehdustamme päivällä ja pääsimme lähtemään matkaan jo keskiviikkona. Neljän maissa hommat olivat siinä mallissa, että saimme köydet irti Cascain satamasta. Tarkoituksena oli purjehtia yö ja saapua seuraavan aamupäivän aikana Nazareen.
Tämä oli minulla ensimmäinen kerta yöpurjehduksella. Tunne oli mahtavan hieno, kun mainigit nostivat veneen ylös ja laskeuduttiin sieltä alas. Välillä tunne oli samankaltainen, kuin Linnanmäen vuoristoradassa. Otti kivasti mahanpohjasta. Olotila oli sellainen, että sitä ei voi toiselle ihmiselle selittää se pitää itse kokea ja siitä joko tykkää tai ei tykkää. Tuuli voimistui yön aikana sen verran, että vessareissulla lensin hujan hajan. Onneksi ei tarvitse nytkään  laittaa minihametta päälle jalat ovat sen verran mustelmilla eivätkä ehkä ihan esittelykunnossa tällä hetkellä.


Taivaanranta juuri ennen auringonlaskua


Merimiehistä parhain
Aamu valkeni minä oli yön aikana torkahtanut pariksi tunniksi ja Marko ehkä vartiksi. Päivä oli merellä aurinkoinen ja hieno. Tuulet muuttuivat nopeasti välillä tuuli ja aallot aiheuttivat, että vene kulki 30 astetta kallistuneen ja ajoittain laita sekä keula olivat veden pinnan alla. Toisinaan tuulet olivat sitä luokkaa, että purjeilla meneminen oli lähes olematonta ja matkan teko hidasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti olla Nazaressa aamupäivän aikana, mutta matkalle tuli pari muuttujaa ja perille pääsimme vasta viiden maissa ennen auringon laskua. Satamaan pääsyn jälkeen totesimme, että kahteen päivään ei oltu syöty juuri mitään. Portugalilainen ”läski” ja leipä maistui hyvältä ja sen jälkeen tuli uni. Yli 24 tunnin purjehduksen jälkeen nukuimme 12 tunnin yö unet.

Aamulla herättyämme vuokrasimme auton viikonlopuksi. Tänään ajelimme Nazaren lähistöllä maisemia ihailemassa.

Nazaren sataman laiturilta. Oli himppasen lokin paskoo.
Nazaren satama kaupungille päin.


Tossa rannalla kävelin ja ohos hups kastu kengät ja sukat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti